SVT kan heel trots zijn op het enorme legioen vrijwilligers dat zich inzet voor de club. Iedere maand interviewt Annemarie Kasper een van hen. Of twee. Of een hele familie! De interviews met Willy Kruit, Robert Jansen, Annie Klasen, Andries van der Hoek, Jan Reijntjes, Roelie Lokhorst, familie Veldman, Hans & Henk Westerhof, Greetje Panman, Egbert Leiting & Gabriëlla Kats, Klaas Boonstra, Harold Darwinkel, Roelof Leuning, Arie Dallinga, Björn Nienhuis, Jordy Dekker, Anneke Timmer, Harald Homan en Jan Hoogenberg kun je op de website teruglezen door op hun namen te klikken.
“Ik haal het nu dubbel en dwars in: door werk en andere omstandigheden heb ik 17 jaar niet gevoetbald, en nu… nu is het Irene die werkweken van meer dan 40 uur maakt en heb ik vandaag een dag vrij genomen voor SVT. De nieuwe lichtmasten werden geplaatst: ik ben al vanaf 7 uur vanochtend in touw!” Aan het woord is Johan Boer. Op de dag van het interview kijken we met goeie herinneringen terug op de BBQ, die voor alle vrijwilligers van de Beachparty werd georganiseerd in de tuin van de familie Boer. “Het was nog lang gezellig!”
Johans naam werd vaak genoemd tijdens de interviews met diverse vrijwilligers: op diverse vlakken is hij druk als vrijwilliger bij SVT, maar ook daarbuiten, voor het dorp Tynaarlo. Ook vrouwlief Irene zet zich in voor de sportvereniging: zij regelt onder andere het wedstrijdschema voor de SVT-volleybalsters.
Op sportief gebied verdiende Johan zijn strepen in Hoogezand, waar hij het schopte tot het eerst van VV Hoogezand: eerst als spits, later als voorstopper. Later speelde hij bij de betaalde jeugd van Veendam, tot een zware liesblessure hem velde. Rond die tijd, hij was een jaar of 16, 17, leerde hij Irene kennen. Johan, iets jonger dan Irene, groeide op in Vaassen; Irene komt van oorsprong uit Doezum, waar ze toentertijd ook volleybalde. Ze leerden elkaar kennen op de MEAO en van het een kwam het ander: een avondje stappen werd drie dagen blijven plakken bij Irene, die inmiddels in Groningen woonde, en voordat ze het wisten verhuisden ze in 2004 na diverse omzwervingen naar het Villapark in Tynaarlo.
Johan is uiteindelijk voor zichzelf begonnen: na banen bij onder andere Albert Heijn en een technische groothandel was het toch assurantiën waar zijn hart lag. Waar Johan vroeger werkweken van al snel zo’n 80 uur maakte, is Irene nu degene die de meeste uren per week draait. Irene vouwde beha’s bij de Hema, werkte ‘in de jeans’, als intercedente bij een uitzendbureau, bij een bank en als personeelsmanager voordat ze haar passie ontdekte: de makelaardij. Zij werkt nu vanuit huis en doet voornamelijk woningtaxaties en aan- en verkoopbegeleiding.
Irene was klassenmoeder en draaide kantinediensten vanaf het moment dat Jorn startte met voetballen: dat was dus eerst op zaterdag, maar “later op zondag, als Johan voetbalde, tenminste, dat was de planning.” De drie kinderen Jorn, Ruben en Nikêh hingen maar wat graag rond op het voetbalveld en vragen geregeld of moeders niet weer wil starten: een jaar geleden stopt Irene er namelijk mee. “Het is nu even niet meer met mijn werk te combineren.” Gelukkig heeft Irene nog wel tijd om de planning voor het volleybalgebeuren in elkaar te draaien. “Meteen aan het begin van het seizoen ga ik er een paar avonden goed voor zitten. We krijgen dan een boekje met de contactpersonen van onze tegenstanders en informatie over hun trainingsavonden. Ik probeer dan de wedstrijden zo logisch mogelijk in te plannen, zoveel mogelijk op onze eigen trainingsavond. Tijdens het seizoen geef ik de scores van onze thuiswedstrijden door.”
De eerste vier, vijf jaar dat ze in Tynaarlo woonden, moest Irene Johan letterlijk ‘het dorp in slepen’, onder andere naar de Koninginnedagfestiviteiten op het schoolplein. En van vrijwilligerswerk had ik nog nooit gehoord”, vertelt Johan.
Daar kwam verandering in toen zoon Jorn als vijfjarige, in 2007, ging voetballen bij de F-jes. Twee jaar later werd Johan leider. “Daarna ging ik er vol in: al snel volgde het nieuwjaarstoernooi, met Dries Wessels, Egbert Leiting en Evert Frieman.” Ook ging Johan weer voetballen, in het vierde, het team waarin kameraad Lammert Timmer speelde. “Buurman Bart Schenk nam me mee naar de trainingsavonden.”
Al snel werd Johan gevraagd om mee te denken over de organisatie van de Beachparty: hij hielp mee met de edities van 2013, 2015 en 2017. Verder viel Johans naam toen het over kleding ging en inderdaad: Johan houdt zich ook bezig met kleding en materiaal, samen met Alle Menninga en Wolter Nienhuis. Jan Hoogenberg noemde Johans naam in het kader van de veldverlichting: volgens Jan ‘gaat praten Johan goed af’, vooral als er richting gemeente zaken geregeld moeten worden. Johan lacht: “De masten zitten erin en we zijn mooi binnen de begroting gebleven, met dank ook aan Lammert Timmer, Johan Veendijk, Bert Venema, Henk Westerhof en Alfred Holman.” Daarnaast is Johan actief als jeugdcoördinator: “We hebben het anders ingericht en werken nu met drie coördinatoren: Hans Westerhof (oudere jeugd), Jan Hoogenberg (meiden) en ik (jongste jeugd: F-, E- en D-elftallen).” Ook was Johan het afgelopen jaar, samen met Björn Nienhuis, leider bij de C’s (“Jorn voetbalt bij de C’s”). En om het verhaal af te ronden: Johan zit in het bestuur van Tynaarlo 1200, de stichting die in 2014 in het leven werd geroepen. Binnen Tynaarlo 1200 houdt hij zich samen met Margriet Nienhuis bezig met de financiën, met subsidies en sponsoren.
Tot slot kan het niemand ontgaan zijn dat Oktoberfest 2017 een grotere happening dan ooit wordt: “Muziekweekend Tynaarlo noemen we het nu. De vorige twee edities van het Oktoberfest in Café Centraal waren te snel uitverkocht, dus we (Johan organiseert het evenement samen met Andre Iepema, Johan Timmer, Jan Hoogenberg, Luit Wierenga en Johan Timmer) pakken het nu groots aan. Met een tent waarin op vrijdagavond, de Hollandse avond, 1000 man passen. Op zaterdag zetten we er banken en tafels in, zoals het hoort, en hopen we op een opkomst van 500 man, en vrouw, in traditioneel Oktoberfest-kostuum uiteraard. Er komt een buffet, met schnitzels en dergelijke: een complete avond uit dus met eten en drinken en live entertainment. Jan regelt de band en ik heb gehoord dat die goed is! Denk niet dat het alleen maar ‘hoempapamuziek’ is: dan doe je deze Tiroler partyband echt tekort! En we sluiten zondagochtend af met Frühschoppen. Kaarten zijn te koop bij Cafetaria AnyTyme Pitstop in Tynaarlo en via www.eventics.nl.”
Let op!
- Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor vrijdagavond!
- De zaterdagavond gaat hard! Nog enkele kaarten verkrijgbaar!
- Zondag vrij entree, tussen 11.00-18.00 uur!