Vrijwilliger van de maand januari: Roelof Leuning

SVT kan heel trots zijn op het enorme legioen vrijwilligers dat zich inzet voor de club. Iedere maand interviewt Annemarie Kasper een van hen. Of twee. Of een hele familie! De interviews met Willy Kruit,  Robert JansenAnnie Klasen, Andries van der Hoek, Jan ReijntjesRoelie Lokhorstfamilie Veldman, Hans&Henk WesterhofGreetje PanmanEgbert Leiting & Gabriëlla Kats, Klaas Boonstra en Harold Darwinkel kun je op de website teruglezen door op hun namen te klikken.

Geboren en getogen in Kiel-Windeweer en daar tot zijn 26e gevoetbald. Plus actief met vrijwilligerswerk voor de ijsvereniging en als bestuurslid van de tafeltennisclub. En toen ook al als scheidsrechter! “Als ik iets zou MOETEN schrappen, zou dat NOOIT het fluiten zijn!” Zestig is hij nu. “En nog steeds fit. Zolang het goed gaat, ga ik door!”

In 1979 trouwde Roelof met Gea. Tien jaar later verhuisden ze naar hun huidige stek aan de Steenakkers, waar ze eerst 5 jaar gingen inburgeren (“Geen vrijwilligerswerk!”… maar gefloten werd er nog steeds!). Vader van drie zoons die echt, ècht toevallig de namen Wim, Alex en Sander kregen (wel vernoemd, maar niet naar de koning!).

Roelof zit al klaar bij de keukentafel. Ik ben iets te laat, kom opeens overal potentiële vrijwilligers-van-de-maand tegen. Gea zit op de bank, maar vult Roelof af en toe aan. En helpt hem met jaartallen achterhalen. Want Roelofs staat van dienst is lang en gaat ver terug. En Gea? Zij is nu ook actief bij SVT: ze heeft de taak ‘Veldverloting’ van Roelie Lokhorst overgenomen. “Luit regelt de tekst voor het programmablaadje en bij ons thuis wordt alles gestempeld’.

Vanaf zijn zestiende deed Roelof vrijwilligerswerk, onder andere bij SVT. Een paar jaar was hij leider van het eerste. Hij is scheidsrechter geweest bij SVT en (nu weer) actief als scheidsrechter derde klasse KNVB. Was in 2007 voorzitter van de jubileumcommissie (t.b.v. het 60-jarig bestaan van SVT). Zit niet in de bouwcommissie, maar is vanuit het hoofdbestuur wel nauw betrokken bij de bouwperikelen.

In 1994 kwam Roelof in het bestuur Algemeen voetbal, als wedstrijdsecretaris. En dat is hij nog steeds, 22 jaar later. Het secretarisschap nam Roelof over van Jan Blaauw. “Alles gaat nu digitaal, maar toentertijd moest je alles opschrijven. Letterlijk allerlei formulieren met pen invullen en alles klaarleggen voor de jeugd en de senioren. Nu ben ik alleen nog actief voor de senioren.”

Ook is hij nu voorzitter, een taak die hij een jaar of 5 geleden overnam van Hans Westerhof. In theorie ‘een makkie’, aldus Roelof, mits de personele bezetting goed is. Gelukkig heeft hij over het aantal (goede!) vrijwilligers niet te klagen!

Ergernissen zijn er wel… “Besef dat je een teamsport doet. En dat als jij afzegt, niet alleen je teamgenoten er last van hebben. Want als de wedstrijd niet doorgaat, dan moet er ook een scheids worden afgezegd. En als meerdere wedstrijden niet doorgaan door teveel afzeggingen, dan betekent dat in het ergste geval dat velden voor niets zijn klaargemaakt. En dat er voor niets personeel in de kantine staat.

Binnen de afdeling voetbal is Roelof aanspreekpunt voor vrijwilligers. “We hebben een groot vrijwilligerscorps: eigenlijk doet iedereen die met SVT verbonden is wel iets. Maar toch wringt het altijd wel ergens. Je wilt ook niet steeds bij dezelfde personen aankloppen. Daarom zijn we gestart met het aanleggen van een kaartenbak. Inventariseren wat voor mensen al die vrijwilligers zijn. Wat voor werk ze doen, wat hun hobby’s zijn. Wat hun talenten zijn en waar hun interesses liggen. Zodat we ze kunnen benaderen voor vrijwilligersklussen waar hun hart ligt. Zodat ze iets doen wat bij ze past. Want juist bij vrijwilligerswerk is het belangrijk dat het leuk is, én blijft!

Uiteraard ook van Roelof een oproepje. “Als club kunnen we meehelpen bij de nieuwbouw. Iedereen is welkom om – letterlijk! – een steentje bij te dragen!”