Vrijwilliger van de maand mei: Jordy Dekker

SVT kan heel trots zijn op het enorme legioen vrijwilligers dat zich inzet voor de club. Iedere maand interviewt Annemarie Kasper een van hen. Of twee. Of een hele familie! De interviews met Willy KruitRobert JansenAnnie Klasen, Andries van der Hoek, Jan ReijntjesRoelie Lokhorstfamilie Veldman, Hans&Henk WesterhofGreetje PanmanEgbert Leiting & Gabriëlla Kats, Klaas Boonstra, Harold Darwinkel, Roelof Leuning, Arie Dallinga, Björn Nienhuis en Jan & Hinnie Zwiers kun je op de website teruglezen door op hun namen te klikken.

Björn Nienhuis vertelde een bijzonder verhaal. Over een jonge vent van 22 die in Tynaarlo kwam wonen, mensen wilde leren kennen en zich daarom aanmeldde als voetbaltrainer bij SVT. Dus zelf geen actieve sporter bij de club, maar wel iemand die zich actief als vrijwilliger voor SVT inzet! Zijn naam: Jordy Dekker.

Nog bijzonderder is het tijdstip van het interview: Jordy heeft op maandagochtend rond 12.00 uur wel even tijd. Wat blijkt? Als kok bij restaurant ‘Bij de molen’ in Ten Post werkt hij op woensdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur ’s middags tot vroeg ik de ochtend (“Ik lig vaak pas rond een uur of 3 in bed”). Dus maandag rond de middag is het voor hem ‘ontbijt-tijd’, ware het niet dat hij daar niet aan doet. “Maar zo rond een uur of 3 ga ik lekker warm eten: vandaag staat er zelfgemaakte lahmacun op het menu!”

Jordy groeide op in Peize. Deelnemers aan de Halloweentocht  ̶  oktober vorig jaar  ̶  kennen hem wellicht van de pompoensoep die hij op die griezelig gezellige avond aan de Torenakkers serveerde. Of niet, want uiteraard had hij een eng masker op!

“Ongeveer een jaar geleden verhuisde ik met mijn ouders mee naar Tynaarlo. Ik kende hier niemand en na een week, maar het kunnen ook wel twee weken zijn geweest, verveelde ik me en heb ik SVT gemaild of ik voetbaltraining zou mogen geven. Meteen kreeg ik antwoord en mocht ik op gesprek bij Johan Boer en Henk Westerhof. En sindsdien geef ik op mijn vrije maandag en dinsdag – in mijn weekend zeg maar – voetbaltraining aan E1 en E2 en de F1-tjes en F2-tjes. Ja, inderdaad, dat is een dikke vier uur in de week, maar ik doe het niet alleen hè, maar samen met Björn en Harold.”

Met zo’n druk werkschema, dat zich grotendeels buiten kantooruren afspeelt, zit zelf doordeweeks trainen en in de weekenden voetbalwedstrijden spelen er dus niet in voor Jordy. Wel is hij nog steeds actief op het gebied van vechtsporten, waar hij rond zijn 10e mee begon. Helaas liep hij bij die sport een blessure op: trainen wil nog wel, maar wedstrijden niet meer zo. “En een beetje hardlopen buiten, dat vind ik ook wel leuk.” Meer dan leuk? Dan moet je hem vragen naar zijn passie: eten (koken), wijnen, (goed) bier, én zijn nieuwe BBQ! Waarmee hij deze zomer op locatie wil koken voor mensen die graag wat spectaculairders willen dan diepvries hamburgers en frikadellen. “Iberico-varken! Ken je dat? Lekker, met verse kruiden uit de tuin, zoals rozemarijn en tijm! Tja, ik heb net zoveel passie voor voetbal trainen als voor koken!”

Maar ook kinderen hebben zijn hart gestolen. Niet zo gek dus dat Jordy na de koksopleiding ook de opleiding Zorg & Welzijn volgde, waarvoor hij in totaal zo’n twee jaar stage liep op basisscholen in groep 4. “Net als de E-tjes en de F-jes die ik nu train waren de kinderen op die scholen rond de 8, 9. Een superleuke leeftijd. Knap ook wat ze dan al kunnen, bijvoorbeeld qua rekenen. Petje af voor de kids die goede CITO-scores halen. Ik ging dan in de pauze vaak nog even lekker met ze voetballen voordat ze weer aan een nieuwe test moesten beginnen. Kinderen moeten al zoveel leren, op school en na school: daarom vind ik sporten zo goed voor hun ontwikkeling!”

Vol vuur praat hij over de jongens en meiden die hij traint. “Die kinderen zijn zo leuk! Ik word nooit boos, maar ze hebben het donders goed door als mijn grens is bereikt. Stiekem moet ik wel eens lachen, maar dat kunnen ze maar beter niet zien! En ze kunnen heel goed voetballen allemaal: kampioenen in de dop! Of dat door mijn training komt? Tuurlijk!” (lacht)

De eerste keer training geven herinnert hij zich nog goed. “Het leek wel of het halve dorp was uitgelopen, zoveel mensen stonden er langs de lijn. Wilden misschien wel even zien wie ‘die nieuwe’ was. Ik heb heel wat handjes geschud! Heel leuk: niet alleen de ‘jonkies’, maar ook de ouders! Ze helpen altijd, bijvoorbeeld toen we naar Yde uitweken tijdens de winterstop. Niemand was te beroerd om even te assisteren, bijvoorbeeld met de doeltjes neerzetten. En ze vertrouwden me ook als chauffeur, met mijn Golf vol kids naar de MFA!”

Als het even kan, komt Jordy kijken bij de wedstrijden. “Maar die zijn vaak heel vroeg op zaterdagmorgen, dus voor mij na een paar uur slaap. En je kan natuurlijk niet bij één team gaan kijken, dus moet ik dan naar alle vier. Natuurlijk zou ik ook wel meewillen naar uitwedstrijden, maar dat is niet te combineren met mijn baan. Dus fijn dat er enthousiaste leiders zijn: Remi, Bastiaan, Richard, Jan…”