SV Tynaarlo presenteert boek over 75-jarig bestaan

Sportvereniging Tynaarlo bestond vorig jaar al 75 jaar. Onder het motto ‘beter laat dan nooit’ werd het boek ter ere van het jubileum van de omnivereniging zondagmiddag 8 oktober gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd uitgereikt door burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo. 

Rondom de festiviteiten in 2022 begon het bij voorzitter Trijnie Faber plotseling te dagen. Het jubileum verdiende toch eigenlijk wel een boek. ‘De mensen van het eerste uur zijn nu nog in leven’, aldus Faber. ‘De verhalen van vroeger moesten op papier komen te staan, vond ik. Dat is gebeurd, met een prachtig boek als resultaat.’ 

Ruim honderd genodigden
Er waren zondagmiddag ruim honderd genodigden getuige van de boekpresentatie in MFA De Spil aan de Zuidlaarderweg in Tynaarlo. Die hoorden hoe burgemeester Thijsen SVT een ‘wezenlijk onderdeel van de samenleving in Tynaarlo’ noemde. ‘SVT zorgt voor verbinding en ontmoeting’, aldus de burgervader. 

Thijsen reikte het eerste exemplaar uit aan de dochter van ‘meester’ Herman Rubingh. Rubingh heeft als onderwijzer in Tynaarlo in de jaren vijftig van de vorige eeuw een behoorlijke stempel op zowel als de club als het dorp gedrukt. Dankzij hem werden de afdelingen gymnastiek (1957) en handbal (1958) opgericht. Rubingh overleed eerder dit jaar op 95-jarige leeftijd, maar deed een paar maanden eerder nog zijn verhaal. 

Postuum erelid
Rubingh werd tijdens de presentatie postuum benoemd tot erelid van de club. ‘Rubingh heeft het verschil gemaakt voor SVT in de jaren vijftig. Door vanuit zijn overtuiging te sleuren en te trekken dat iedereen in het dorp zou moeten kunnen sporten – jongens en meisjes, mannen en vrouwen’, aldus voorzitter Faber. 

Het boek, dat de naam ‘Groeiend & Bloeiend’ meekreeg, werd geschreven door Geert Jan Darwinkel, samen met een redactiecommissie. Het beslaat 176 pagina’s en beschrijft de geschiedenis van de afdelingen voetbal, gymnastiek, wandelen, handbal, tafeltennis en volleybal, maar zet daarnaast de besturen, sponsors, accommodaties en z’n talrijke vrijwilligers in het zonnetje. 

Foto-expositie
Na de presentatie van het boek, werd in De Spil een blijvende foto-expositie geopend. Op die foto’s is de 75-jarige historie van de sportvereniging in beeld gebracht. 

Het boek is overigens nog steeds te bestellen via svtynaarlo.nl/jubileumboek of bij de Alldro.  

©2024 Sportvereniging Tynaarlo. Alle rechten voorbehouden. KvK nummer 40045564

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?