SVT kan heel trots zijn op het enorme legioen vrijwilligers dat zich inzet voor de club. Iedere maand interviewt Annemarie Kasper een van hen. Of twee. Of een hele familie! De interviews met Willy Kruit, Robert Jansen, Annie Klasen, Andries van der Hoek, Jan Reijntjes, Roelie Lokhorst, familie Veldman, Hans&Henk Westerhof en Greetje Panman kun je teruglezen door op hun namen te klikken.
“Dat ik jeugdleider ben geweest, kantinediensten draai of met zakken potgrond zeul, dat vind ik niet zo belangrijk om te melden”, is het eerste wat Egbert zegt. “Het gaat mij erom dat SVT-leden zich ervan bewust zijn dat het niet allemaal vanzelf gaat. Dat je een tientje betaalt en daarvoor 4 keer per maand kunt trainen. Dat er een trainer staat, die betaald moet worden…”
“Ik wil graag twee dingen benadrukken: je vrijwillig inzetten is leuk om te doen én het levert leuke dingen op!”, gaat hij verder. “Dat leuke is niet alleen geld voor in de clubkas”, vult Gabriëlla hem aan. “Neem bijvoorbeeld gymnastiek en turnen. Ik zit namens volleybal in het bestuur, dat eigenlijk het gymnastiekbestuur is. Er wordt gesproken over zaken die voor mij helemaal nieuw zijn. Ik leer dus veel nieuwe dingen.” Nog eens extra doordat oudste zoon Aljan nu ook turnt. “Ik weet niets van turnen, maar stap wel in die wereld. Ik leer veel over een nieuwe sport. Leer ouders kennen.” Egbert: “Je zat al in een turnfamilie. Mijn pa, en mijn moeder, die lange tijd jurylid is geweest…” Egbert zelf blijkt ook te hebben geturnd. Net als zus Anja, die iedereen kent als juf Anja van gym, turnen en Air Flow en Go.
Toch even terug naar de hamvraag: waar startte Egberts ‘vrijwilligers-carrière” bij SVT? “Jeugdleider. Zaalvoetbal. Bij de E-tjes. Toen ik een jaar of 14, 15, 16 was.” Verder draait hij kantinediensten (“lekker ouwehoeren, leuke sfeer in de kantine, kortom: wie zou dit nou niet willen?”), loopt hij met compostzakken (en staat zijn naam onder de oproepjes in het sportkrantje om meer vrijwilligers te werven voor de compostactie), organiseert hij het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi in het eerste weekend van januari in sporthal De Kamp in Vries (“Zo mooi! Jong en oud, meiden en jongens, gemixte teams! Afgelopen jaar hadden we 10 teams van 8 man/vrouw, die allemaal genoten van sport en een feestje!”), zit hij in het voetbalbestuur (‘specialisatie’: activiteiten), ‘scheidsrechtert’ hij bij de jeugd (“Zeg maar tot en met de C’s”) en regelt hij TT-baan-soppers-en-vegers-en-(blad)blazers.
En Gabi? “Vóór 2013 heb ik niks bij SVT gedaan. Geen vrijwilligerswerk en geen sport. Maar toen werd er weer een volleybaltak opgericht, waar taken uit voortkwamen. Zo rolde ik in het bestuurswerk.” En passant kwam toen ook de vraag of er weer eens een beachvolleybaltoernooi kon worden georganiseerd. Daarnaast werpt Gabi zich op als regelaar van leden voor het vegen van de TT-baan. “En de geraniumactie”, zegt Egbert. “Dit was mijn eerste keer”, zegt Gabi bescheiden. “En de gymnastiekuitvoering”, vult Egbert aan. “Ook dit jaar de eerste keer”, aldus Gabi. (Nu, na het interview, bedenk ik me dat Gabi ook de notulen uitwerkt van teamvergaderingen).
Terug naar waar het volgens Egbert en Gabi om draait: vrijwilligerswerk is leuk, én er is altijd wel iets te doen voor SVT wat je leuk vindt. Dat is ook een van de redenen waarom ik juist dit stel interview: ze zijn op veel verschillende vlakken actief. Want bij SVT is de keuze reuze! :-)
Gabi herinnert zich nog goed haar eerste kantinedienst. “Ik ging mee met Egbert en hij moest op een gegeven moment weg. Ik zei nog: ‘Ho ho ho! Wat als iemand straks een biertje wil! Ik heb nog nooit getapt!’ Jan de Vries heeft mij toen geholpen. En Aljan, die dat toen ook allang kon, tappen, zei: ‘Mama, ik leer het je wel!’”
“Dat vind ik ook wel even belangrijk om te melden”, vervolgt Egbert: “Wij proberen altijd om onze kinderen mee te nemen. Of het nu naar de voetbalkantine is, of naar de TT-baan. Ik vind het belangrijk om ze bij te brengen dat het niet vanzelf gaat.” Gabi: “En ze vinden het hartstikke leuk om te doen, op hun eigen niveau. Zoals bij de gymnastiekuitvoering: kopjes op de tafels zetten.” Egbert: “Dat deed ik 40 jaar geleden ook!”
“Ik vond het eerst echt geen leuk idee: leuren langs de deuren met geraniums”, vertelt Gabi. “Maar toen kwam ik ergens waar iemand al vroeg in de ochtend op de kop in de tuin stond. Helemaal klaar om de geraniums te planten!” “Dat is het juist”, zegt Egbert: “Het is geen leuren! Je komt overal, en mensen reageren vaak heel positief. Want veel mensen vinden het juist leuk dat we langskomen! Hoeven ze zelf de deur niet uit. Op veel plekken staan de kruiwagens al klaar. En er zijn ook adresjes waar in die kruiwagen een briefje ligt met de bestelling, én geld! Het wordt gewaardeerd dat we bij de potgrondactie meteen de zware zakken neerleggen waar de koper het wil. En soms kopen ze niks, maar geven ze wel iets. Omdat ze hart hebben voor de club.”
“De TT-baan vegen is ook zoiets”, vertelt Gabi. “Met 25 man ben je anderhalf uur aan het werk. Maar je hebt ook anderhalf uur lol. Sta je normaal met een ploeg in de gymzaal voor een volleybaltraining: op zo’n avond leer je elkaar op een andere manier kennen. Daarnaast leer je mensen kennen van andere verenigingen. Dat vind ik harstikke leuk! En het levert – als kers op de taart – óók nog eens geld op voor de vereniging!” Egbert: “En saamhorigheid!”
Kortom: Waarom vrijwilligerswerk doen voor SVT?
“Omdat het leuk is om te doen, én omdat het leuke dingen oplevert. De TT-baan vegen is leuk om te doen, én het levert een lieve duit op voor de clubkas. Een wedstrijd fluiten is leuk om te doen, én het levert een leuke voetbalochtend op. In de aanloop naar het toernooi in De Kamp hebben we veel plezier met de voorbereidingen, én het resultaat van die inspanningen is een mooie vrijdag en zaterdag gevuld met voetbal én een feestje. Kantinediensten draaien is leuk om te doen, en omdát ze gedraaid worden, is het leuk om in de kantine te zijn.”
Gabi: “Nu de jongens fanatieke voetballers zijn, en daarnaast druk zijn met gymnastiek en turnen, zijn we nog veel vaker ‘bij SVT’ te vinden en krijgen we steeds meer binding met alles.” “Ons leven wordt steeds groen-witter”, grapt Egbert.
Dat hád een mooie afsluiter kunnen zijn…
“Bijna niemand die lid is van SVT, doet niks”, vervolgt hij. “Al is het maar eens per jaar helpen met de geraniumactie: de meeste leden zetten zich ook in als vrijwilliger. Maar het zou zoveel leuker én makkelijker zijn als er nóg meer mensen nóg meer doen!”
Egbert, links bovenin, ook wel bekend als ‘Sleit’, bij Het Driede…
… en Gabi in actie bij de volleybaldames van SVT2, waar ze spelverdeelster is: