Vrijwilligers van de maand augustus: Henk & Hans Westerhof

SVT kan heel trots zijn op het enorme legioen vrijwilligers dat zich inzet voor de club. Iedere maand interviewt Annemarie Kasper een van hen. Of twee, want onder andere deze twee broers stonden bovenaan de wishlist van Margriet Nienhuis! In juni daarom geïnterviewd, voor de vrijwilligers-van-augustus: de gebroeders Westerhof (de een ‘live’, de ander via e-mail).

De interviews met Willy KruitRobert JansenAnnie Klasen, Andries van der HoekJan Reijntjes en de familie Veldman kun je teruglezen door op hun namen te klikken.

Hans en Henk oud artikel 2Hans en Henk oud artikel 1Dacht ik nog dat Annie Klasen moeilijk te strikken was voor een interview… Een afspraak met haar regelen was peanuts in vergelijking met de gebroeders Westerhof!

Via Anita, de partner van Hans, kreeg ik de mobiele telefoonnummers van beide heren via de app toegestuurd. Met als gevolg dat Hans, jaja, nu ook met naam én hartje (bedankt, Roos! :-)) in mijn telefoon staat!

Vele app-jes vlogen heen en weer. Ik beloofde ze een gezellige avond, kratten bier, chips, knakworst, vrijheid van meningsuiting… maar het bleef stil… Tijdens het zomerfeest schoten beiden mij aan en beloofden: het gaat lukken! En dus toog ik op een bloedhete zaterdag, begin juni, richting de voetbalvelden, want eindelijk was het dan zover… de mannen hadden wel tijd tijdens het eendaagse voetbalkamp. Henk bleek een ster in het uitdelen van broodjes knakworst-met-saus-naar-keuze. En Hans… bleek ‘m gesmeerd te zijn! Naar RetroPop! En tja, Henk had ook weinig tijd, moest onverwachts naar zijn winkel. Gelukkig stond er ook een broodje knakworst op hem te wachten, dus werd het een interview in vijf minuten, mét volle mond! :-)

Het verhaal van ‘De Westerhoffen’ begint eigenlijk bij opa Hans, die een van de oprichters was van SVT, en gaat verder met vader Bate Westerhof: gevestigd in het pand waar nu kapsalon Zizo zit, was hij kapper, maar je kon er ook terecht voor rookwaren, én voor wat Egbert Leiting ‘slikkerij’ noemt, én zelfs voor bamboe vishengels, zo leerde ik de dag na het interview.
Hans (vult later via e-mail het verhaal aan):
‘Onze ouders hebben eind jaren ‘80, toen breur en ik samen in het eerste elftal speelden, het team gesponsord: op ons shirt stond met grote letters: KAPPER WESTERHOF. Ik heb nog een exemplaar! Ook hadden onze ouders een reclamebord langs het veld. Dat bord hebben we, met hulp van schilder Henk Nijdam, zelf beschilderd.’
Verder deed Bate wat de familie Veldman nu doet: het werk van de elftalcommissie. Henk: ‘Bij de kapsalon van pa hing de opstelling aan het raam: vanuit het dorp kwam iedereen naar de Dorpsstraat om te kijken hoe laat en waar er gespeeld moest worden. Ook werd iedere zaterdag de voetbalpoule in de winkel ingeleverd.’ En oh ja, voor de volledigheid: pa zorgde ook twee keer per jaar voor de inzameling van oud papier.

henk - archief svthans - archief svtTot zover vader Bate: dan nu Hans en Henk, of liever, Henk en Hans. Want Henk, nu 54, is 1 jaar ouder dan Hans. Hun leven – qua sport, vrijwilligerswerk en vriendenkring – ging door het geringe leeftijdsverschil grotendeels gelijk op. Henk: ‘E-tjes en F-jes had je toen nog niet, dus wij debuteerden als 8-/ 9-jarigen bij de junioren op zaterdag, in wat nu het D-elftal zou zijn geweest.’ Ik vraag of ze goed waren: een vol(knakworst)mondig ‘ja!’ klinkt door de kantine.
‘In die tijd deden de meiden aan gym en handbal; alle jongens zaten op gym en voetbal.’ Hans was qua turnen vele malen (‘drie keer’, om precies te zijn) beter dan Henk, maar beiden schopten het ver en gingen trainen in Borger… op zondagmorgen. ‘Je raadt het al: dat was op een gegeven moment niet meer te combineren met de voetbalwedstrijden.’ Er dus moest er gekozen worden. ‘Dat was sneuer voor Hans dan voor mij’, aldus Henk, droogjes…

De broers klommen op van de B’s naar de A’s en kwamen samen in het eerste elftal terecht, beiden in de rol van verdediger. Later heeft Henk nog vrij lang in het tweede elftal gespeeld.
Leuke anekdote: in een spannende nacompetitiewedstrijd bij Valther Boys maakte Henk een overtreding, die bestraft werd met een gele kaart. Henk: ‘Die kon ik niet gebruiken, want deze kaart betekende een schorsing voor mij… De scheidsrechter vroeg naar mijn naam, waarop ik ‘Westerhof’ antwoordde. Voornaam? ‘Hans!’. Hans stond – uiteraard – perplex naast mij. Hij kreeg bijna nooit een kaart en nu kreeg hij de kaart van zijn broer! Later zei hij wel: Je betaalt maar wel zelf!’

En dan: vrijwilligerswerk bij SVT!

Henk geeft aan dat Hans en hij, én hun vriendenclub – met daarin onder andere Roel Jager en Erik Pronk – al snel actief werden in diverse bestuursfuncties bij de club. ‘Hans en ik zaten 10 jaar in het bestuur, Hans als voorzitter.’ Nadat Hans stopte, zette Henk het bestuurswerk nog zo’n 10 jaar door. Hans, in een reactie op Henks verhaal: ‘Ik ben inderdaad langere tijd voorzitter van de afdeling voetbal geweest, om precies te zijn 20 seizoenen. In 2011 ben ik afgetreden. Ik kreeg toen van de KNVB de gouden speld uitgereikt.’

Henk:

  • Is altijd binnen de club trainer geweest, van juniorenelftallen.
  • Is heel lang leider geweest, op zaterdag, van elftallen waarin zijn kinderen voetbalden: vroeger bij zoon Barry, later bij Sallo (speelt nu bij de A’s) en Tigo: de laatste werd overigens dit jaar kampioen met het B1-elftal!
  • Verving – als de nood aan de man was – de trainer/coach van het eerste elftal, samen met Luit Wieringa.
  • Is al meer dan 25 jaar actief als organisator van het voetbalkamp: dit jaar was het een eendaags gebeuren, maar – geeft Henk vol goede moed aan – hopelijk in de toekomst weer een meerdaags festijn! ‘De kinderen waren na afloop gevloerd, maar wij ook!’

Hans nu 3Hans laat een week later in een reactie via e-mail weten:

  • ‘Er is een tijdje geweest dat zowel Fleur, Roos, Koen, Anita als ikzelf actief voetbalden. Helaas zijn onze kinderen gestopt.’
  • ‘Anita en ik rennen nog wel over de velden want naast het ‘voorzitten’ vinden we ‘nazitten’ ook erg plezierig om te doen!’

Mooie afsluiter 1: Beide heren zijn erelid van SVT! Henk ontving het speldje na het 25e jaar voetbalkamp; Hans nadat hij stopte als voorzitter van de club.

Mooie afsluiter 2: De volgende generatie ‘Westerhoffen’ staat alweer klaar als het gaat om inzet voor de club! Zonen Sallo en Tigo zijn namelijk actief als trainers bij de E-tjes en de F-jes.

Mooie afsluiter 3: Vooruit, nog een anekdote! Wist u dat Henk ooit de krant heeft gehaald? Met het nieuws dat hij in 3 wedstrijden 5 keer scoorde…? In eigen doel, welteverstaan! Goed voor een interview met de Drentse en Asser Courant!

(Met dank aan Margriet Nienhuis voor de foto’s uit het archief, plus de krantenartikelen!)

©2024 Sportvereniging Tynaarlo. Alle rechten voorbehouden. KvK nummer 40045564

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?