Sponsor in het zonnetje: Grand café Het Witte Huis in Zeegse

Woensdag 7 september lijkt ietwat triest te beginnen qua weer maar gelukkig breekt de zon ’s middags volop door! En is het geen straf voor Margriet en Annemarie van de PR en Sponsor commissie om op de fiets te stappen voor een bezoekje aan sponsor van het eerste uur: Het Witte Huis in Zeegse!

 Als we aankomen zit het terras gezellig vol en lopen er veel jongens en meiden in de bediening en in de keuken. We kunnen hen ongegeneerd vragen wat ze van Wietze (zie foto hiernaast) vinden als baas. ‘Relaxt’ klinkt het. En ze grijnzen!

Wietze schuift binnen aan: daar is het lekker koel. Hij heeft het razend druk, dus voor het gemak kopiëren we ‘Hoe het ooit begon’ van de prachtig vormgegeven menukaart. Het hele verhaal lees je hier en onderaan dit artikel.

Margriet wil eerst weten hoe het is met het nieuwe terras met BBQ’s. Dat blijkt al klaar! En ideaal voor groepen tot een man of 40. De mannen van het eerste en Tynaarlo 2 komen het in oktober uitproberen! Inmiddels is Wolter (Nienhuis, aannemer, ook sponsor van SVT én de man van Margriet) begonnen met het plaatsen van deuren, zie de foto van het Facebookbericht. Dat komt goed uit, want zoals gezegd: het is druk, en het aantal aanvragen in september en oktober is groot. Met name van groepen van bedrijven, en een diner voor een man of 50…

We willen weten hoe Roelof en Wietze-Jan, de twee broers die inmiddels al 27 jaar het Witte Huis runnen, de taken verdelen. Wietze blijkt vooral het gezicht ‘aan de voorkant’ en Roelof – die noodgedwongen een stapje terug heeft moeten doen – richt zich met name op hand-en-spandiensten. Verder hebben ze inmiddels een geolied team waar ze steeds meer taken aan kunnen delegeren. Wat ook moet, want, zo zegt Wietze: ‘Vanaf een man of 20 is het niet meer te doen om alles zelf te willen doen’. Hij gaat binnenkort een MKB-cursus volgen, om nog beter te leren wat hij uit handen zou kunnen geven. ‘Het personeel – 43 man (/vrouw) inmiddels – regelt veel zelf, dus een van mijn taken is om te zorgen dat iedereen er is, en gemotiveerd aan de slag kan.’ Wietze vindt het jammer dat hij zoveel tijd achter een bureau zit: het gevolg van die groei. Want het leukst is toch die plek aan de voorkant, op de werkvloer. Maar facturatie, de inkoop, de personeelsplanning: ook dat moet allemaal gebeuren.

Over personeel gesproken: er is weinig verloop! ‘Klopt, er vertrekt weleens iemand maar vaak komt iemand weer terug. Niet in de vaste groep, maar bijvoorbeeld op oproepbasis in de bediening.’ Ook is er onlangs een nieuw groepje gestart: Oekraïners, die helpen met de schoonmaak en in de keuken.

Over keuken gesproken… We willen uiteraard weten welk gerecht het meest verkocht wordt! De spare ribs? ‘Nee, de monchou!’ Ooooh, wij houden van dat toetje! Na afloop van het interview gaan we het zeker nog even proeven, in de zon, op het terras, met een wijntje!

Leuk feitje: Wietze bestelt zelf nooit spare ribs! Omdat ze ‘uit eigen huis’ het lekkerst zijn? Vraag is dus: Waar kun je hem blij mee maken? ‘Ik eet wat de pot schaft! Maar ik lust graag vis.’ Voor de lezers van dit stuk: Margriet beveelt van harte de kaasfondue aan!

Is Wietze zelf een beetje sportief? De mannen fietsen elke avond naar de het Witte Huis: ‘Ook een vorm van sport’, grapt Wietze. Of ze zelf ook gevoetbald hebben? En terwijl ze de vraag stelt, roept Margriet ‘Oh jaaaa, het beruchte 4e!’ Wietze blijkt een lange historie bij SVT te hebben: er moeten ergens foto’s te vinden zijn van zijn keeperperiode bij de A-junioren (voor iedereen die dit leest en foto’s heeft: stuur ze maar op naar sponsoring@svtynaarlo.nl, dan voegen we ze toe aan dit artikel!). En Roelof heeft ‘ook wel een keer gekeept’, vertelt Wietze, maar zijn carrière bij SVT duurde niet zo lang ;-)

Waarom ze sponsor zijn geworden? Het blijkt dat het Witte Huis (vroeger stond er in de advertentie in het sportkrantje ‘Gezellige intieme bar’, herinnert Wietze zich) al sponsor was voordat de broers het overnamen van hun vader. Margriet vermoedt dat ze wellicht één van de eerste sponsoren van onze club zijn geweest. Hoe lang ze nog sponsor blijven? ‘Zolang het goed gaat, gaan we door. Sponsor zijn is geven en nemen. We waarderen het dat het bestuur van SVT hier bijvoorbeeld komt als iemand afscheid neemt.’ Of Wietze vaak een kijkje komt nemen bij het team dat in ‘zijn kleding’ loopt? Af en toe. Of hij er bij is op de sponsorborrel in oktober? ‘Graag!’ Of hij de eerste drie regels van het SVT clublied kan zingen?’ Grote ogen, vertwijfelde blik, en dan klinkt het voorzichtig ‘la la la la…’. Nog even oefenen, de tekst staat gelukkig op de bar in De Spil! ;-)

————————————————————————————————————————

Sinds 1955 is Het Witte Huis in onze familie. Op dat moment werd het gekocht door onze opa; Wietze Bult. Het café werd vanaf toen enkele jaren gerund door zijn 2 dochters Jannie en Marie, waarna Jannie medio jaren 60 het stokje overnam samen met haar man Geert. Kort daarna werden wij, Roelof en Wietze, geboren. Bijna 30 jaar runden onze ouders het café, totdat onze vader Geert plotseling overleed. Wij, zijn zoons, hebben het bedrijf toen op 32 en 26 jarige leeftijd overgenomen.

In 1996 zijn we begonnen met een grote verbouwing, waaronder de aanbouw van 170m² zaal zodat er mogelijkheid kwam tot het organiseren van bruiloften, feesten en vergaderingen. In 2015 hebben we het bestaande café gerenoveerd tot een prachtig grand café in landelijke en klassieke stijl. 5 jaar later, in 2020, hebben we de zaal omgetoverd tot twee sfeervolle restaurants die middels de grote openslaande deuren ook nog steeds als één grote zaal gebruikt kan worden.

Met ons geheel gerenoveerde pand streven we nog meer naar kwaliteit als voorheen. Zo zijn wij ons meer gaan richten op streekproducten en zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met o.a. de Zeegsterhoeve; een biologisch zoog- en vleeskoeienbedrijf waar al ons rundvlees ingekocht wordt.

Inmiddels staat de vierde generatie klaar om het bedrijf over te nemen. Geert-Jan, zoon van Wietze-Jan, werkt momenteel in de keuken onder leiding van onze chefkok, om naast zijn studie tot kok de kneepjes van het vak te leren.

TOT SLOT

Wij hopen dat we u op deze manier een beetje meer kennis hebben kunnen laten maken met ons, en de geschiedenis van ons familiebedrijf. Wij wensen u een fijn verblijf en een prachtige dag toe.

©2024 Sportvereniging Tynaarlo. Alle rechten voorbehouden. KvK nummer 40045564

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?