Vrijwilligers van de maand november: Mea, Jolein en Jasper Kievit

SVT kan heel trots zijn op het enorme legioen vrijwilligers dat zich inzet voor de club. Iedere maand interviewt Annemarie Kasper een van hen. Of twee. Of een hele familie! De interviews met Willy KruitRobert JansenAnnie KlasenAndries van der HoekJan ReijntjesRoelie Lokhorstfamilie VeldmanHans & Henk WesterhofGreetje PanmanEgbert Leiting & Gabriëlla Kats, Klaas BoonstraHarold DarwinkelRoelof LeuningArie DallingaBjörn NienhuisJordy DekkerAnneke TimmerHarald HomanJan HoogenbergJohan en Irene Boer en Harrie Hadders kun je op de website teruglezen door op hun namen te klikken.

Er zijn SVT-vrijwilligers in alle soorten en maten, maar één soort was nog niet aan bod geweest: de ‘turnhulpjes’! Op facebook stond een mooie foto van Jolein Kievit met een aantal jonge turntalentjes; goeie smoes om moeder Mea nog maar eens te polsen voor de rubriek Vrijwilliger van de maand. En ze zei ‘ja’! Reden? Mea: “Een van de dingen die ik voor SVT doe is het regelen van vrijwilligers, voor bijvoorbeeld het vegen van de TT-baan. Vraag ik de eerste keer, dan druppelen er wat aanmeldingen binnen. Maar verstuur ik een tweede oproep, dan denkt iedereen: ‘Mea zit omhoog!’ Dus nu jij mij voor de tweede keer vroeg, kan ik het niet maken om nog een keer ‘nee’ te zeggen!”

Een afspraak is vlot gemaakt. En zo vallen ze je nooit op en ineens zie ik ze overal: de groene trucks van Kievit Transport! Mea en Abco Kievit werden door wederzijdse vrienden aan elkaar gekoppeld; samen met dochter Jolein en zoon Jasper wonen ze aan de Meerweg, bij het bedrijf. Van oorsprong komt Mea uit Eexterzandvoort, en via Gieten kwam ze in Tynaarlo terecht. Na 28 jaar bij de Rabobank gewerkt te hebben als administratief medewerker volgde er een reorganisatie. Gelukkig kon ze bij Abco aan de slag in het bedrijf.

En wat blijkt tijdens het interview: niet alleen Mea en Jolein zijn actief voor SVT als vrijwilliger: ook Jasper (die bij JO-19 voetbalt en soms meedoet met de senioren van het tweede en derde elftal) komt regelmatig in actie. “Als scheids bij de zaterdagvoetballertjes: Dat mag je opschrijven, maar hij wil niet geïnterviewd worden!” <<thumbs up!>>

Toen de kinderen bij SVT gingen sporten (eerst beiden gym, daarna beiden voetbal) startte Mea met vrijwilligerswerk bij SVT. Inderdaad… “Toen ze me voor de tweede keer vroegen, heb ik ‘ja’ gezegd!”

Ze wilde vooral niets ‘vasts’, maar juist bij de ad hoc dingen helpen. En ‘iets’ wat ze in haar vrije uurtjes kon doen. En dus werft ze al sinds jaar en dag vrijwilligers voor diverse hand- en spandiensten. Uiteraard helpt ze zelf ook mee, bij het vegen van de TT-baan en het soppen van de tribunes, maar ook met de jaarlijkse geraniumactie (“Ieder jaar hebben we weer een nieuw omzetrecord!”) van de afdelingen gym/volleybal en bij de tweejaarlijkse gymuitvoering. En dat gaat haar goed af! Inmiddels kent Mea haar pappenheimers en hoeft ze sommige mensen niet te polsen: “Ik weet dat ik sowieso op ze kan rekenen: die zeggen altijd ‘ja’!” Ook doet Mea de ledenadministratie van de gymnastiek. “Ze mogen me altijd vragen voor hand- en spandiensten. Een keer schoonmaken bij de nieuwbouw, of flyers rondbrengen.” En zo kwam het dat Mea afgelopen maand ook nog even de flyers voor de Pub Quiz (noteer in de agenda: vrijdag 8 december is het weer zover!) van Tynaarlo 1200 (waar Mea zich ook maar even voor heeft aangemeld als vrijwilligster: ze had nog wat tijd over! :-)) rondbracht op het industrieterrein. Haar industrieterrein, dat er bijzonder ‘rozig en wittig’ uitziet na Jolein haar inspanningen tijdens de geraniumverkoop! Daarnaast kun je haar tegenkomen achter de bar van de kantine. Of bij een ponywedstrijd, want Jolein doet regelmatig mee aan springwedstrijden en traint met haar pony in Schoonloo en Vries. Als Mea niet meekan – die kantinediensten, hè! – , gaat opa mee (“Mijn vader is Joleins trouwste supporter!”)

Jolein is bijna dagelijks te vinden bij haar pony Champ: een Connemera (jaaa, van dat liedje ‘Les Lacs du Connemara’ van Michel Sardou! :-)), die op stal staat aan de Onlandsweg. Heeft ze geen cap op of moet ze niet naar school, dan is ze druk met turnen: ze turnt zelf nog steeds actief (toch zeker zo’n 4,5 uur per week) en helpt als vrijwilligster bij de les Voorbereidend turnen van Anouk en Esther. “Nieuwe oefeningen leren, bijvoorbeeld.” Heel stoer: Jolein is bezig met de Assistent 1-cursus! Mea: “Tynaarlo heeft een goed imago op het gebied van turnen. De talenten komen overal vandaan, mede door de goede samenwerking met VAKO, ZGV en TGN. Van de 16 kinderen die op donderdag trainen, komen er zes uit Tynaarlo.” Jolein: “Er is veel focus op de groep meisjes tot acht jaar: sommige talentjes trainen op donderdagmiddag van half 4 tot half 6, een keer in de vier weken is er een extra training van 2,5 uur op de zondag in de turnhal in Vries. En dan komen sommige meisjes ook op de maandag nog eens twee uur in actie!”

Tot slot nog even twee dingen die Mea graag wil noemen:

1. De opbrengsten van al ‘haar’ acties zijn niet voor de afzonderlijke afdelingen, maar voor de totale club.
  2. Neem ook de kinderen mee met de vrijwilligersklussen! Zo kwamen deze zomer onder andere de kleine dametjes van familie Slijkhuis en Dijkstra in actie bij de TT-baan. En een paar ‘daltons’ van de familie Sloots! “Zo leren ze het belang van vrijwilligerswerk.” Daarbij hebben de kleinste leden nog een voordeel: “Volwassenen moeten door de knieën, maar die kleintjes passen op de TT-baan precies onder de hoogste rij stoeltjes!”

En een stiekeme nummer 3) “Wij wonen een beetje buiten het dorp, en bij zulke activiteiten ‘hoor je nog een wat!’” :-)