Vrijwilliger van de maand oktober: Harrie Hadders

SVT kan heel trots zijn op het enorme legioen vrijwilligers dat zich inzet voor de club. Iedere maand interviewt Annemarie Kasper een van hen. Of twee. Of een hele familie! De interviews met Willy KruitRobert JansenAnnie KlasenAndries van der HoekJan ReijntjesRoelie Lokhorstfamilie VeldmanHans & Henk WesterhofGreetje PanmanEgbert Leiting & Gabriëlla Kats, Klaas BoonstraHarold DarwinkelRoelof LeuningArie DallingaBjörn NienhuisJordy DekkerAnneke TimmerHarald HomanJan Hoogenberg en Johan en Irene Boer kun je op de website teruglezen door op hun namen te klikken.

De maand oktober is aan de beurt. Hoogste tijd om iemand te interviewen die in die maand jarig is. Tadaa! Harrie Hadders! Net als ik is hij ‘een rottige schorpioen’. :-)

Harrie komt van oorsprong uit Zeegse en zat daar als vrijwilliger in de Feestcommissie. “Alles kon: We organiseerden het Drents kampioenschap bierdrinken, sterkste man van de gemeente Vries, zeskamp, touwtrekken over een waterbassin heen. Zo simpel…” Een echte dorpsjongen, mét hart voor Tynaarlo (“Ich ben auch ein Tynaarloër!”) en als motto: “Als je in een dorp woont, ben je er ook onderdeel van. Er wordt veel georganiseerd, veelal gratis. Dan vind ik dat je er ook samen iets voor moet doen.”

Sinds 1979, 1980 is Harrie als vrijwilliger actief bij SVT; anno 2017 is er weinig veranderd. Inmiddels voetbalt hij in het elftal waar hij altijd leider van was. ‘Ik ben begonnen in het jaar dat Klaas (Kasper) bij de E-tjes voetbalde, als leider en later trainer van dat team’. Harrie is fan van ‘underdogs’ (“Neem nou het meidenvoetbal. Onderschoven kindjes? Natuurlijk kunnen zij ook voetballen! Kijk maar naar mijn team MO17!”) en past graag de ‘Wiel Coerver’-methode toe: “Kap en draaien: dat Alfred en Egbert dat zo goed kunnen, …!” Ik weet dat Klaas vroeger keeper was. Harrie: ‘Hij liep zelf het doel in!’. De meeste jongens van dat team werden nooit zo goed als hun ploeggenoot Ronald Hamming, maar, zegt Harrie: “Wat ik belangrijk vind, is dat jonkies die ik als trainer heb leren voetballen nog steeds actief zijn. Zoals Alfred Holman bijvoorbeeld, die nog steeds met enorm veel plezier op het veld staat. Jongens die niet de potentie hadden om het te schoppen tot betaald voetbal, maar die wèl vooruit gingen. inzet toonden, lol hadden, goed in de groep lagen en wilden leren.” Hét thema in Harrie’s leven: anderen iets willen bijbrengen. Niet voor niets belandde hij in het onderwijs. Wat ook grappige situaties opleverde: zo voetbalde Harrie met jongens die hij ook in de klas had: “Op zondag samen een team, maar op maandag was ik gewoon weer ‘meester Harrie’ voor hen!”

Harrie heeft zelf altijd gevoetbald (én gekeept): “Meestal in het tweede, regelmatig in het eerste.” Tegenwoordig voetbalt hij in het vierde. Maar vorig jaar nog stond hij bij een wedstrijd van het eerste onder de lat. Van talent moet hij het niet hebben, zegt hij. Wel van inzet in combinatie met spelinzicht. “En daar kom je ver mee.” Net als met plezier: “Ik kan er mijn energie in kwijt.” Ook komt hij in actie als scheidsrechter, meestal bij de oudere jeugd. Vaak was dat leuk: slechts één keer moest hij een wedstrijd staken. Naast leider/trainer ging Harrie ook in het bestuur van SVT, als vertegenwoordiger van de jeugd. Voetbalkamp is  door Harrie opgezet. “Met Ronald, Klaas en Alfred naar Slagharen.” Het jaar erna ging Harrie naar het DVB-voetbalkamp in Havelte en dacht: ‘Dat moet in Tynaarlo ook kunnen’. Lange tijd was er jaarlijks een weekend lang voetbalkamp op de sportvelden: “Iedereen overdag in actie, en dan overnachten in tenten op het sportpark!” In 2016 lukte het voor het eerst niet. “Eigenlijk wil ik het wel weer een boost geven, want ik vind het een geweldig evenement, voor jong en oud(ers)!”

Naast voetballend is Harrie ook actief met wielrennen. “Vroeger een jaartje bij Meteoor in Assen. Dagindeling: om 6 uur kranten lopen, dan naar school, dan naar Meteoor en weer terug.” En zo werd de ene avond voetballend doorgebracht, de andere op de fiets. En nog steeds pakt Harrie de racefiets, voor zijn bijzondere hobby: “Ik wil alle dorpen die in de Bosatlas staan per fiets bezoeken!” Dat heeft uitleg nodig! Harrie laat de kaarten zien. De Noordelijke provincies zijn allemaal groen: missie voltooid. Maar onder Rotterdam, Zeeland en in het Zuiden van Brabant zijn de nodige plaatsnamen met rood onderstreept. Werk aan de winkel dus: “Nog 340 te gaan!” Daarnaast heeft Harrie, zoals hij het zegt ‘een lijntje’ naar Tsjechië, de Franse Alpen en Oostenrijk. Op zijn 19e fietste hij naar Luxemburg, op zijn 20e naar de Franse Alpen, met een tent achterop de fiets. Heel idyllisch: ging hij in het begin nog kamperen, later werd hij vaak uitgenodigd om mee te eten en er was vaak wel een slaapplek in een hooiberg. Of in een stal. Of op een politiebureau!

Harrie heeft nog meegeholpen met het opbouwen van de onlangs afgebroken kantine. Planken sjouwen, aanvegen, dat soort dingen. Technisch is hij niet. Maar net als bij de bouw van de nieuwe multifunctionele ruimte nu gold en geldt: ‘Er is altijd een klus die past bij jouw kwaliteiten!’ En dus zit Harrie in de bouw-app van Henk Klaassens. “Vraag niet wat Tynaarlo voor jou kan doen, maar wat jij voor Tynaarlo kunt doen!”

“Tijd is een relatief begrip. Je kunt altijd tijd ergens vandaan halen.” Bijvoorbeeld voor Tynaarlo1200. Harrie zit in het bestuur van deze stichting én maakt deel uit van de werkgroep Activiteiten. Het jaar 2020, met als hoogtepunt een feestweek, zal niet ongemerkt voorbij gaan. Hij vertelt er enthousiast over, maar het moet allemaal voorlopig nog even geheim blijven… “Eerst maar even een pub quiz, op 8 december!”. Mr Pub Quiz himself is er (bijna) helemaal klaar voor!

©2017 Sportvereniging Tynaarlo. Alle rechten voorbehouden.

Spring naar werkbalk