Van een feestje in de kroeg naar een muziekweekend in een gigantische feesttent!

Johan Timmer en Johan Boer

Wat begon als een feestje in het plaatselijke café met als thema Oktoberfest groeide uit tot een compleet muziekfestival in een feesttent met plaats voor duizend personen! Dat is in het kort de geschiedenis van het Muziekweekend Tynaarlo, dat anno 2019 aftrapt met een lustrumeditie van het Münchense volksfeest op de vrijdagavond, gevolgd door een Hollands meezingavond op de zaterdag en afsluit met Frühschoppen op de zondag.

Vijfde keer ‘Oktoberfest op z’n Tynaarloos’

In 2015 was café Centraal, hartje Tynaarlo, de locatie voor het allereerste Oktoberfest, georganiseerd door vriendenclub – en tevens spelers van het vierde elftal van SVT – Jan Hoogenberg, Johan Boer, Johan Timmer, André Ipema, Richard Lampe en Luit Wieringa. Johan Boer weet het nog goed: ‘Ik stond op het podium om de aanwezigen te vertellen over alle tradities rond het feest. Maar de meute, toen nog veelal gekleed in identieke Dirndls en Lederhosen van goedkope makelij – je weet tenslotte nooit of je het ooit weer aantrekt! – was niet te houden! Die waren helemaal klaar voor grote pullen bier en spellen zoals het bierpultillen.’ Een jaar later dreigde het feest over twee avonden verdeeld te moeten worden, zoveel belangstelling was er. Een en ander kon gelukkig opgelost worden met een tent op het terras. André: ‘Niet alleen wij investeerden in nieuwe kleding uit traditionele ‘Boetique’ tijdens ons voorbereidingsweekend in Zuid-Duitsland: ook onze vrouwen, die inmiddels al die jaren een rol hebben als gastdames voor de tafelbediening – wilden nieuw jurken!’ Het aanwezige publiek sloeg zichtbaar aan het mixen en matchen: houthakkersbloesjes van zweetstof werden vervangen door kwalitatief betere stoffen en hoedjes die het jaar ervoor waren ‘kwijtgeraakt’ in het kolkende feestgedruis konden een jaar later weer worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Van kroeg naar Deutchen Festzelt

De derde editie van het Oktoberfest vond plaats in een echte Duitse feesttent. Jan: ‘Onze sponsor Kievit Transport stelde een terrein beschikbaar op het bedrijventerrrein Vriezerbrug. In 2017 besloten we het dus nog grootser aan te pakken en om een stichting op te richten. Met op de vrijdag een Hollandse avond, op de zaterdag het inmiddels traditionele Oktoberfest, dit keer aangevuld met de mogelijkheid om voorafgaand aan het feest met z’n allen aan lange tafels te eten, en op de zondag voor het eerst Frühschoppen was het programma goedgevuld. Velen hadden geen idee wat Frühschoppen precies was: het kwam dan ook wat aarzelend op gang. Dat is nu wel anders: vorig jaar kwam jong en oud koffie drinken, een gebakje eten, een biertje drinken en genieten van de muziek van de Stroomkapel, Wia Buze en de gebroeders Weggemans. Er was zelfs een groep uit De Kornoeljehof die dankzij vrijwilligers die het vervoer regelden een geweldige middag had! Ook enkele ‘oudere jongeren’, die vorig jaar Frühschoppen pas ontdekten, waren positief verrast en kijken nu alweer uit naar 6 oktober!’

We want more! Wir willen mehr!

De groep van vijf – inmiddels is Luit niet meer van de partij – is alweer geruime tijd bezig met de voorbereidingen voor de derde tenteditie met voor de vijfde keer Oktoberfest ‘Tynaarlo-style’. Het belooft weer een mooi feestje te worden. Johan Timmer: ‘We hebben een steengoede zangeres gecontracteerd die door kan gaan voor de échte Helene Fischer.’ Ook de Tiroler partyband Solidair is weer van de partij. ‘Eigenlijk hoort het niet, een dansvloer in een Oktoberfest-tent, maar Tynaarloërs dansen graag, dus dat compromis willen we wel sluiten!’ DJ Otto sluit de avond af met vrolijke Duitse (en soms Engelstalige) deuntjes.

Groot Hollands Meezingfeest

Niet de minsten werden opgetrommeld om het Muziekweekend Tynaarlo 2019 tot een knaller te maken: Jannes, De D!kdakkers, René Karst, De Havenzangers 2.0 en vele anderen uit het Nederlandstalige circuit beklimmen op zaterdag het podium. Richard: ‘Het is een soort mega piratenfestein, waar hopelijk niet alleen Tynaarloërs een leuke avond gaan beleven, maar inwoners uit alle hoeken van onze regio!’

Frühschoppen anno 2019

Wegens succes bij een speciale groep – oud-inwoners van Tynaarlo die nu in De Kornoeljehof in Vries wonen – heeft de vriendengroep besloten om de zondagse afsluiting onder de aandacht te brengen van activiteitenbegeleiders bij andere verzorgingstehuizen rond Tynaarlo. Johan Boer: ‘Helaas kunnen we het vervoer voor hen niet regelen, maar we hebben wel een invalidentoilet, een rolstoelvriendelijke indeling én ook bij slecht weer is het binnen behaaglijk warm!’ Omdat de organisatie hoopt zoveel mogelijk mensen te verwelkomen, zijn er speciale tarieven: niet alleen voor groepen vanaf 10 personen, maar ook bij aankoop van een passe-partout. ‘Was willst du nog mehr? Op www.muziekweekendtynaarlo.nl vind je alle informatie!’