Uitreiking KNVB ‘Gouden Speld’ aan Jan Zwiers

‘AFGELASTEN DOOR TE WEINIG SPELERS, DAAR HEB IK EEN HEKEL AAN’

Consul Jan Zwiers trots op ‘Gouden Speld’ KNVB

TYNAARLO – Jan Zwiers kreeg vorige week dinsdag tijdens de jaarvergadering de ‘Gouden Speld’, omdat de inwoner van Tynaarlo 25 jaar consul is bij SV Tynaarlo. Zwiers is meer dan consul. Het is een clubman in hart en nieren. Niet voor niets is hij ook ‘Lid van Verdienste’ van SV Tynaarlo. Samen met zijn vrouw Hennie is hij nog altijd actief voor de vereniging.

Trots is Jan Zwiers op de onderscheidingen. Beiden staan op tafel. “Hij was een beetje emotioneel”, zegt Hennie. “Een beetje boel emotioneel, want hij wist nergens van”.  Zwiers steekt van wal. “Vanuit mijn werk ben ik consul geworden. Ik werkte bij het Instituut voor Bodemvruchtbaarheid. Ik deed onderzoeken op alle sportvelden. Om de bespeelbaarheid. Niet alleen in deze omgeving, maar ook in Den Haag, Delft en Amstelveen. Dit in samenwerking met NSF en KNVB. Piet Greving was mijn voorganger. Hij moest stoppen omdat hij 70 jaar was. Ik kon aan de regenmeter wel zien of er gespeeld kon worden. Normaal ging ik niet naar het veld. Alleen als ik het niet vertrouwde, dan stond ik om acht uur op het veld. Vroeger belde iedereen naar de gemeente.  In 2006 heb ik ook begeleid toen het bijveld gerenoveerd werd. Ik heb toen wel een paar centen voor de vereniging verdiend. Het kon goedkoper door ruimere drainage en minder verschraalde grond”. Daarover heeft Zwiers nog een leuke anekdote. “Er kwamen grote keien boven de grond. Grondwerker Bouwman had er wel belang bij. Want die stenen waren duur. Maar de historische vereniging had toen een bordje ‘1175 jaar’, dat steeds kapot ging. Ze wilden die grote steen in het dorp. Met een dikke shovel uit Ydermade werd het bakbeest naar de brink vervoerd. Ze vroegen mij waar die steen was. Ik deed of ik van niks wist. Gemeentewerker Bisschop regelde toen dat Bouwman alsnog een steen kreeg, maar dan kleiner.”

“Vroeger werden wedstrijden vaker afgelast, tegenwoordig lassen ze het zelf af, vanwege te weinig spelers. Eerder was het zo: als een club twee keer niet kwam opdagen werd je uit de competitie genomen. Ik heb zelf ook gevoetbald. Als het moest gingen we met negen man weg. Tegenwoordig vertrekken teams nog niet met elf man. Man ik heb er zo’n hekel aan. Ik heb ook wel eens in een shirt van Yde gespeeld. In de veteranencompetitie voetbalden we altijd in de buurt, we zaten toen nog in afdeling Drenthe. Je kende de tegenstanders, het was heel gemoedelijk”. De volgende anekdote. “We gingen op de fiets naar een toernooi bij LEO Loon, waar Yde ook aan meedeed. Terug gingen we naar de kroeg, Cafe Centraal. Met Yde hadden we een hele grote club bij elkaar. We waren nooit ‘in tel’. Zeker niet toen Simon Zoetebier, trainer van Hoogezand en ook VAKO, langs kwam met zijn elftal. Maar we hadden zo’n feest, dat ze aftaaiden. Sommige Ydenaren gingen zwemmend door het Noordwillemskanaal terug”. Waar zag je het niet, een kastje waarop het programma stond en waar de consul een streep haalde door afgelaste wedstrijden. En daarover heeft Zwiers weer een fraaie anekdote.  “De vroegere kapper in het dorp, Westerhof, had plaatste achter het raam de opstellingen en programma’s.  We moesten een keer naar Yde. In Tynaarlo was alles afgelast. De uitwedstrijden niet. Maar de vrouw van de kapper had een kruis gezet door alle wedstrijden. Dus gingen we de kroeg in, biljarten. We zaten al aan het bier. Toen kregen we een telefoontje uit Yde, waar we bleven. We hebben iedereen weer opgetrommeld. Tegenwoordig gaat alles via de computer. Vroeger belde je als consul de tegenstander of scheidsrechter op. Ja, je kreeg wel eens wat te horen.  In het begin heb ik een keer een wedstrijd, Tynaarlo-Havelte, door laten gaan terwijl er een ‘dikke wind’ stond. Het stond de spelers niet aan dat het door ging. Maar ja ze kregen ‘aan de kont’. Als er gewonnen was, dan was er niks loos geweest” Jan Zwiers zegt een prachtige tijd te hebben gehad. “Het contact met de gemeente en de vereniging, vooral met voorzitter Roelof Leuning, was altijd prima. De gemeente zorgt voor het onderhoud binnen de lijnen, de onderhoudsploeg zorgt voor het werk buiten de lijnen. De velden liggen er prima bij. Neem het pupillenveld, daar kun je altijd op spelen. Kunstgras? Daar is Tynaarlo te klein voor. Het is te duur. We hebben ook zulke wedstrijden dat er weinig afgelast wordt.”  Tynaarlo heeft een nieuwe consul. “Ik blijf op de achtergrond actief. Als hij een keer niet kan, val ik in”. Sowieso blijft Zwiers- en niet te vergeten zijn vrouw- actief bij SV Tynaarlo. Het clubblad, kantinediensten, enz. Niet voor niets staat er een tweede onderscheiding in huize Zwiers: Lid van Verdienste.