Meiden bestormen het voetbal

Fotomoment. Achter de hoofdtribune van stadion de Vijverberg. Een meisje met hoofddoek maakt een selfie met middenvelder Jackie Groenen van de OranjeLeeuwinnen. Ze lachen ontspannen en kijken in de camera alsof ze naar iets oneindigs turen. Hun hoofden dichtbij elkaar. Het is direct na de wedstrijd tegen IJsland en symbolisch voor memorabele weken in het vrouwenvoetbal. Zo plaatsten de vrouwen onder 19 en 17 zich voor het EK, heeft voetbalclub Excelsior-Barendrecht zich als negende club ingeschreven voor de Eredivisie Vrouwen, werd de wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen tegen Frankrijk voor meer dan tienduizend toeschouwers gespeeld (een record voor een oefenwedstrijd) en stond op Goede Vrijdag een interessant achtergrondverhaal in dagblad de Stentor: ‘Meiden bestormen voetbalclubs’.

In dat artikel wordt de snelle opmars van het vrouwenvoetbal geanalyseerd. Kort samengevat luidt de slotsom van het stuk, dat naarmate er meer meiden komen voetballen de sfeer in het voetbal (en de club) positief verandert. “Met de toename van het aantal meisjes wordt voetbal nog meer een familiesport,” zegt Dick van den Bosch, jeugdcoördinator bij VV Heerde. “Ouders komen niet alleen naar hun zoon kijken, maar ook naar hun dochter die een veld verderop speelt. Leuk!”

En of dat leuk is. We zien het terug in de cijfers van de KNVB. Zo telden we in 2012 127.000 vrouwelijke leden bij de bond, nu zijn dat er al 153.000. Het vrouwenvoetbal is dus duidelijk in opmars. Moet ook. De ontwikkeling valt samen met de KNVB-visie waarin we verwachten dat vrouwenvoetbal zal uitgroeien tot de populairste vrouwensport van het land. Maar eerlijk is eerlijk, zover zijn we nog lang niet. Het ontbreekt nog aan een strakke organisatie met een stevige structuur en goede bestuurders. Daphne Koster, speelster van Ajax, vroeg mij laatst waarom een aantal speelster van de OranjeLeeuwinnen nog steeds moet werken naast hun carrière als profvoetballer. ‘Kan de KNVB daar geen betere voorwaarden voor creëren?’

Goede vraag. Antwoord? Lastig. We zijn als KNVB namelijk niet verantwoordelijk voor de betaling van de internationals, maar willen wel kijken hoe we voetbalsters met een groot talent kunnen helpen bij wat ze het beste en liefste doen: voetballen. Dat past ook in de miljoenen, die we blijven investeren in de organisatie van het vrouwenvoetbal. Met als eerste grote stap de opzet van regionale vrouwenvoetbalkernen bij bestaande voetbalclubs, waardoor elk meisje in de regio volgend seizoen de kans krijgt om zich te meten met de beste speelsters uit de regio. Want een ding mag je van mij aannemen, wie eenmaal de sfeer heeft geproefd van een wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen voor een uitverkocht stadion, is reddeloos verloren. Die sfeer is zo ontwapenend mooi, dat je het liefst met elke speelster een selfie zou willen maken.

 Tekst van Jan Dirk van der Zee – directeur amateurvoetbal KNVB

©2020 Sportvereniging Tynaarlo. Alle rechten voorbehouden.

of

Log in met uw gegevens

Forgot your details?

Spring naar toolbar